YERLİ MALI ŞİİRLERİ
İNCİR EMİR
Aydın’dan incir gelir
Yiyene sağlık verir
Kurusu ayrı güzel
Tazesi çok tatlı gelir
ÜZÜM BANUSU
İzmir’in üzümleri
Coşturur yiyenleri
Size enerji verir
Hem kuru hem taze yenir
KARPUZ BURAK G.
Diyarbakır’da karpuzlar
Şenlendi bak bostanlar
Tatlı karpuz olmasa
Çekilir mi sıcaklar?
NAR BARIŞ
Eylül, Ekim dedin mi
Akdeniz’den nar gelir
Hem gence hem yaşlıya
Yepyeni bir can verir
ŞEFTALİ MİNA NUR
Bursa’nın şeftalisi
Yazdır onun mevsimi
Nasıl güzel yemesi
Tatlı, sulu şeftali
SU İ. BURAK
Su deyip geçme
Her suyu içme
Suyu olmayan memleket var
Suyu benzinden pahalı ülke var
Yaşam kaynağıyım
Hayatın sırrıyım
KESTANE EDA
Kestane dediğin
Kış eğlencesi
Sobada çıtır çıtır
Ne güzeldir yemesi
MUZ NAZ
Çikitaya aldanma
Anamur’dan şaşma
Yerli muz en güzeli
Mutlu eder yiyenleri
PORTAKAL EYLÜL
Nezle, grip de neymiş
Portakal yiyen görmemiş
Akdeniz’in güzeli
Kışı bize sevdirmiş
MANDALİNA EGE BAŞAR
Portakalın kardeşi
Zannedersin bir eşi
Kabuğunu soydun mu
Görürsün sen güneşi
ISPANAK ADA
Sebze deyip kanmayın
Ispanaksız kalmayın
Kışın yiyin bol bol
Böyle kısa kalmayın
LAHANA GİZEM
Kat kat yapraklar
İçinde neler saklar
İster turşu yap ister sar
Lahanasız ev neye yarar?
PATLICAN BORA
Yaz gelince ilk önce
Patlıcan yemeli bence
Hem sağlıklı hem lezzetli
Pişir pişir patlıcan ye
PATATES TAYLAN
Ödemiş’te sarısı
Kars’ta ise var beyazı
Her yemeğin başıdır
Yerin altında saklıdır
HAVUÇ PINAR
Rengi güneş gibi
Tavşanlar bilir işi
Havuç yiyin arkadaş
Tadı var şeker gibi
MARUL İKLİM
Salatasız yemek
Eksik kalmış demek
Yeşil taze bir marul
Elbette sağlık demek
ÇİLEK MELEK
Emiralem çileği
Hayran eder göreni
Kokusuyla yetinme
Sen de tat bu lezzeti
LİMON BETÜL
Hasta olursan eğer
Hemen onu hatırla
Ekşi sulu bir limon
Kaldırır seni ayağa
KAVUN ALPEREN
Kavunu kokla al
O tadına hayran kal
Kırkağaç’ın kavunu
Bir değil on tane al
KAYISI İREM
Malatya’da kayısı
Tatlandırdı yazımı
Rengi altın sarısı
Kendi baldan tatlı
FINDIK YUNUS
Karadeniz coştu yine
Fındıklar geldi dile
Ne çok enerji verir
Her gün fındık yiyene
CEVİZ MERT
Kırması kolay değil
Yemesi bir olaydır
Şu ceviz ne güzel şey
Sana çok yararlıdır
FASÜLYE EGE SEZİN
Tazesi var kurusu var
Ne de güzel tadı var
Etli ya da zeytinyağlı
Fasulyenin adı var
SOĞAN NEHİR
Yemek onsuz olur mu?
Tadına hiç doyulur mu?
Güzel soğan, sarı soğan
Böyle ağlatmak olur mu?
KORO
Benim güzel ülkemde
Ne çok ürün yetişir
Ülkesini sevenler
Yerli malı tüketir
İLK DEFA 1929'DA BAŞLADI
Yerli Malı Haftası ilk defa Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1923 yılında İzmir İktisat Kongresinde yurdun bağımsızlığının korunması için, yerli mallar üretilmesi ve kullanılmasının önemini vurgulamasıyla ve direktifleri ile kurulan Milli İktisat ve Tasarruf Cemiyeti ile 1929'da başlatılmıştır.
YERLİ MALI KULLANMAK BİR VATANDAŞLIK GÖREVİ
Amacımız; günümüzde sadece ilkokullarda yapılan Yerli Malı Haftası ruhunun gençliğe hatırlatılması ve yaşatılmasıdır. Bu haftada sadece nostalji değil öz kaynakların kullanılmasının ön plana çıkarıldığı, öğrencilere yerli malı kullanmanın bir vatandaşlık görevi olduğunun hatırlatılması bilinciyle yola çıkılmıştır. Bu amaçla; 18 Aralık 2013 Çarşamba günü, Işık Üniversitesi Sosyal Sorumluluk Projeleri Kulübü tarafından Şile Kampüsünde Yerli Malı Pazarı kuruldu. Cumhuriyet döneminin mirası olan Yerli Malı Haftası; Türkiye'nin önde gelen kurumlarının katkılarıyla kutlandı. Kurulan pazarda yöresel ev yemekleri, çiğ köfte, gözleme, börek çeşitleri, meyve, sebze, kuruyemiş, kek çeşitleri, baklava, aşure, doğal çaylar ile baharatlar da satıldı.
Yerli Malı Haftası'nı kutlayan genç IŞIKLILAR aynı zamanda satışlardan elde edilen gelirle, Korunmaya Muhtaç Çocuklara daha güzel bir yaşam alanı sunmak için bağışta bulunacak. Toplanan bağışlar Koruncuk Vakfı Bolluca Köyü'nün yolları, kaldırımları, merdivenleri, evlerin dış cephelerinin onarılması ve yeni yapılması planlanan istasyonlu yürüyüş yolu ile bisiklet yolu projelerine katkı sağlayacak.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder