10 Aralık 2014 Çarşamba

BU CUMA YERLİ MALI ETKİNLİĞİ YAPIYORUZ

12 Aralık Cuma günü sııfımızda Yerli MAlı Kutlama etkinliği yapacağız. Yeme içme olyına girmeden haftanın önemini anlatan etkinlikler yapacağız. Bunun için herkes kendisine verilen Yiyeceğe uygun renkte fon kartonu getirecek.

YERLİ

YERLİ MALI ŞİİRLERİ

 

İNCİR   EMİR  

Aydın’dan incir gelir

Yiyene sağlık verir

Kurusu ayrı güzel

Tazesi çok tatlı gelir

 

 


ÜZÜM   BANUSU


İzmir’in üzümleri

Coşturur yiyenleri

Size enerji verir

Hem kuru hem taze yenir

 

KARPUZ     BURAK G.

Diyarbakır’da karpuzlar

Şenlendi bak bostanlar

Tatlı karpuz olmasa

Çekilir mi sıcaklar?

 

NAR   BARIŞ

Eylül, Ekim dedin mi

Akdeniz’den nar gelir

Hem gence hem yaşlıya

Yepyeni bir can verir

 

ŞEFTALİ     MİNA NUR

Bursa’nın şeftalisi

Yazdır onun mevsimi

Nasıl güzel yemesi

Tatlı, sulu şeftali

 

SU     İ. BURAK

Su deyip geçme

Her suyu içme

Suyu olmayan memleket var

Suyu benzinden pahalı ülke var

Yaşam kaynağıyım

Hayatın sırrıyım

 

KESTANE        EDA

Kestane dediğin

Kış eğlencesi

Sobada çıtır çıtır

Ne güzeldir yemesi

 

MUZ    NAZ

Çikitaya aldanma

Anamur’dan şaşma

Yerli muz en güzeli

Mutlu eder yiyenleri

 

PORTAKAL    EYLÜL

Nezle, grip de neymiş

Portakal yiyen görmemiş

Akdeniz’in güzeli

Kışı bize sevdirmiş

 

MANDALİNA     EGE BAŞAR

Portakalın kardeşi

Zannedersin bir eşi

Kabuğunu soydun mu

Görürsün sen güneşi

 

ISPANAK     ADA

Sebze deyip kanmayın

Ispanaksız kalmayın

Kışın yiyin bol bol

Böyle kısa kalmayın

 

LAHANA     GİZEM 

Kat kat yapraklar

İçinde neler saklar

İster turşu yap ister sar

Lahanasız ev neye yarar?

 

PATLICAN   BORA

Yaz gelince ilk önce

Patlıcan yemeli bence

Hem sağlıklı hem lezzetli

Pişir pişir patlıcan ye

 

PATATES    TAYLAN

Ödemişte sarısı

Kars’ta ise var beyazı

Her yemeğin başıdır

Yerin altında saklıdır

 

HAVUÇ         PINAR 

Rengi güneş gibi

Tavşanlar bilir işi

Havuç yiyin arkadaş

Tadı var şeker gibi

 

MARUL        İKLİM  

Salatasız yemek

Eksik kalmış demek

Yeşil taze bir marul

Elbette sağlık demek

 

ÇİLEK     MELEK  

Emiralem çileği

Hayran eder göreni

Kokusuyla yetinme

Sen de tat bu lezzeti

 

MON   BETÜL   

Hasta olursan eğer

Hemen onu hatırla

Ekşi sulu bir limon

Kaldırır seni ayağa

 

KAVUN     ALPEREN

Kavunu kokla al

O tadına hayran kal

Kırkağaç’ın kavunu

Bir değil on tane al

 

KAYISI    İREM   

Malatya’da kayısı

Tatlandırdı yazımı

Rengi altın sarısı

Kendi baldan tatlı

 

 

FINDIK    YUNUS

Karadeniz coştu yine

Fındıklar geldi dile

Ne çok enerji verir

Her gün fındık yiyene

 

CEVİZ    MERT

Kırması kolay değil

Yemesi bir olaydır

Şu ceviz ne güzel şey

Sana çok yararlıdır

 

FASÜLYE     EGE SEZİN

Tazesi var kurusu var

Ne de güzel tadı var

Etli ya da zeytinyağlı

Fasulyenin adı var

 

SOĞAN    NEHİR  

Yemek onsuz olur mu?

Tadına hiç doyulur mu?

Güzel soğan, sarı soğan

Böyle ağlatmak olur mu?

 

 

KORO

Benim güzel ülkemde

Ne çok ürün yetişir

Ülkesini sevenler

Yerli malı tüketir


İLK DEFA 1929'DA BAŞLADI

Yerli Malı Haftası ilk defa Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1923 yılında İzmir İktisat Kongresinde yurdun bağımsızlığının korunması için, yerli mallar üretilmesi ve kullanılmasının önemini vurgulamasıyla ve direktifleri ile kurulan Milli İktisat ve Tasarruf Cemiyeti ile 1929'da başlatılmıştır.
YERLİ MALI KULLANMAK BİR VATANDAŞLIK GÖREVİ

Amacımız; günümüzde sadece ilkokullarda yapılan Yerli Malı Haftası ruhunun gençliğe hatırlatılması ve yaşatılmasıdır. Bu haftada sadece nostalji değil öz kaynakların kullanılmasının ön plana çıkarıldığı, öğrencilere yerli malı kullanmanın bir vatandaşlık görevi olduğunun hatırlatılması bilinciyle yola çıkılmıştır. Bu amaçla; 18 Aralık 2013 Çarşamba günü, Işık Üniversitesi Sosyal Sorumluluk Projeleri Kulübü tarafından Şile Kampüsünde Yerli Malı Pazarı kuruldu. Cumhuriyet döneminin mirası olan Yerli Malı Haftası; Türkiye'nin önde gelen kurumlarının katkılarıyla kutlandı. Kurulan pazarda yöresel ev yemekleri, çiğ köfte, gözleme, börek çeşitleri, meyve, sebze, kuruyemiş, kek çeşitleri, baklava, aşure, doğal çaylar ile baharatlar da satıldı.

Yerli Malı Haftası'nı kutlayan genç IŞIKLILAR aynı zamanda satışlardan elde edilen gelirle, Korunmaya Muhtaç Çocuklara daha güzel bir yaşam alanı sunmak için bağışta bulunacak. Toplanan bağışlar Koruncuk Vakfı Bolluca Köyü'nün yolları, kaldırımları, merdivenleri, evlerin dış cephelerinin onarılması ve yeni yapılması planlanan istasyonlu yürüyüş yolu ile bisiklet yolu projelerine katkı sağlayacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder